Saturday, February 03, 2007

Omdat die eikels van Wikipedia steeds de toch wel zinvolle, ethymologische en wetenschappelijk onderbouwde verklaring van de begrippen "afweigeren-aanweigeren", compleet met voorbeelden en praktijktoepassingen, verwijderen, vindt u deze hieronder, kwestie van ze niet verloren te laten gaan:

Het woord "aanweigeren" is afgeleid van het gelijkaardige doch qua betekenis volledig tegengestelde woord "afweigeren". Ethymologisch vindt "afweigeren" zijn oorsprong in het begin van de 21e eeuw, op een geheime bijeenkomst ergens in Tessenderlo, waar een lichtelijk beneveld en vaak onverstaanbaar brabbelend individu zijn ongenoegen over een agendapunt ventileerde met de gevleugelde woorden: "Punt AFGEWEIGERD!". Het betreft hier duidelijk een hilarische contaminatie van "afwimpelen" en "weigeren', die onmiddellijk daarna in de wijde omgeving van Tessenderlo een eigen leven gaan leiden is. Uiteraard kan een optimistisch ingesteld mens niet alles afweigeren, en de roep om een positieve variant werd dan ook steeds groter, iets wat uiteindelijk leidde tot "Aanweigeren", oftewel de nieuwe kreet van een generatie.

"Aanweigeren" is een zeer polyvalent begrip, en kan dus haast in elke context gebruikt worden. Een populaire situatie is onder andere terug te vinden op cafee, waar meermaals alcoholische consumpties aanvaard worden met behulp van de toch wel goed-in-de-mond-liggende uitspraak "Pintje aangeweigerd!" of ook wel "Pinteke aangeweigerd!", een klein maar subtiel verschil. En indien u duidelijk wil maken dat iets u toch wel zeer goed bevallen is, kan u het begrip steeds versterken door het voorvoegsel "ferm" aan te weigeren. Inderdaad, Scarlett Johansson is ferm aangeweigerd, zoals bijvoorbeeld onlangs nog op bepaalde blogs (www.fermaangeweigerd.be) verschenen is.

Nog enkele voorbeelden van mogelijke toepassingen van deze begrippen, om eventuele laatste misverstanden uit de weg te ruimen:

Verdorie, dat is wel een mooi meisje waar ik wel eens de liefde mee zou willen bedrijven: "Verdoeme, die wil ik wel eens ferm aanweigeren!"

Ananas is niet lekker: "Bah, ananas is niet te vreten, das ferm afgeweigerd!"

Ik studeer niet graag algebra: "Algebra?! Afgeweigerd!"

Ik heb een kater omdat ik gisteren teveel pintjes gedronken heb: "Ik ben vandaag ferm afgeweigerd omdat ik gisteren teveel pinten aangeweigerd heb!"

1 comment:

Anonymous said...

Da blogske hier is ook dicht bij dood é.